Serietips

Här ger vi tips på serier som vi tycker är bra att arbeta med i undervisningen. Vi har delat in dem utifrån vilken ålder de passar för. Högst upp ligger alltid den seriebok vi senast läst och vill tipsa om. De boktitlar som är stjärnmarkerade finns det lärarhandledning till här på hemsidan. 

 

NYLIGEN LÄST:

Fjodor – Pelle Forshed, 2017

Fjodor går på lågstadiet och har det inte helt lätt. Han bor med sin moster och kämpar för att smälta in i klassen. Boken har tre fristående kapitel vilka tar sig an rädslan för att läsa högt, oron för att komma försent till skolan och riskera skäll av den stränge vikarien samt viljan att vara med i den stora drakflygartävlingen – men Fjodor har ju lovat moster att handla.

Det är stor igenkänningsfaktor i den här boken och min åttaårige son vek sig av skratt flera gånger när vi läste den tillsammans. En lärarhandledning är på gång och fram tills dess rekommenderar jag verkligen boken – att läsa själv som vuxen, njuta ihop med ditt ev. barn eller sätta i händerna på vilken lågstadieelev som helst.

Raben&Sjögren: Fjodor

 

Stora stygga räven – Benjamin Renner, 2016

stora-stygga-ravenRäven har identitetsproblem. Han vill vara tuff och hård och slippa äta rovor varje dag. Men varje gång han smyger sig in på bondgården för att försöka nappa åt sig en höna gör bondgårdsdjuren narr av honom och han får ge sig därifrån med svansen mellan benen. Hans förebild Vargen tycker att han är patetisk. Men Vargen har en idé. Han får Räven att norpa åt sig tre ägg. Dessa ägg ska i sinom tid ge dem mumsiga hönor. Problemet är bara att kycklingarna som kläcks tror att Räven är deras mamma…

Den här boken har härliga bilder, humor och djup samt en enorm igenkänningsfaktor. Eleverna kan känna igen sig i Rävens ambivalens, att balansera mellan det mjuka och hårda, att inte känna att man passar in, att tro att man måste framstå på ett visst sätt och hur man förhåller sig till att plötsligt vara behövd och få ett ansvar. Boken passar bra på mellanstadiet men fungerar också fint på lågstadiet om den läses högt.

Wibom books

 

 • Tim och TamTam, min nya vän – Grimaldi och Bannister, 2016.

Den här alldeles nyutgivna boken vänder sig till årskurs f-3 och timtim-och-tinhandlar om pojken Tim som lever under förhistorisk tid. Han har en överbeskyddande mamma, en skrävlande pappa och ett stort födelsemärke runt sitt ena öga. Det sistnämnda gör att de andra barnen i klanen retar honom. En dag stöter Tim på en livslevande, födelsemärkesprydd dinosaurie som han börjar kalla för Tam Tam. Ingen i klanen tror honom dock när han berättar om sin nye vän.

Boken har hög igenkänningsfaktor och är både humoristisk och djuplodande. Den kan användas för att diskutera såväl hur människor levde under den här tiden som stora ämnen som vänskap, utanförskap, föräldrars roll och mobbning.

Gaspard förlag: Tim och Tam Tam

 

 

MELLANSTADIET OCH UPPÅT:

 • Sword princess Amaltea – Natalia Batista

Natalia Batista har skapat en manga-fantasy-variant av 70-talets webb_SPA1Egalias döttrar med barnsliga och (över)modiga prinsessan Amaltea i huvudrollen. Här är det tjejerna som styr, dödar drakar och räddar prinsar och killarna som beställer sallad på värdshuset, blir omhändertagna och måste akta sig för buffliga tjejer som vill ta sig ett nyp. Tre delar är hittills utgivna. Från åk 4.

Kolik förlag: Amaltea

 

 • *Pssst! – Anette Herzhog och Katrine Clante 9348506

Vad innebär det att vara flicka och hur blir man den man är? Prisbelönt dansk bok. Åk 4 och uppåt.

Wibom förlag: Pssst

 

 • *Lou dagboksdagar – Julien Neel. 2009.

9789197821308_200x_lou-1-dagboksdagarI den här boken, den första av sju, får vi träffa 12-åriga Paristjejen Lou som bor med sin tv-spelsälskande mamma i en lägenhet. Det är lätt att känna igen sig i Lou. Hon är blyg men kan ändå inte låta bli att säga vad hon tycker ibland. Hon är kär i grannkillen Tristan, har en tjatig mormor, en mamma som inte kan laga mat, hatälskar sin bästis och syr kläder som alla tycker är fula. Det här är en rolig bok som lämpar sig utmärkt för högläsning med alla sina ljudeffekter och stora känsloyttringar. Under humorn lurar de stora frågorna om uppväxt, familj, identitet och vänskap. Från åk 4 och uppåt.

Wibom förlag: Lou

 

 • *Min nattbror – Joanna Hellgren

nattbroromslag_300dpiDen sorgliga men också kärleksfulla och hoppfulla berättelsen om Jakob, vars tioårsdag närmar sig. Han borde vara glad och förväntansfull men istället våndas han och oroar sig. Det är nämligen så att hans bror som också hette Jakob dog på sin tioårsdag precis innan berättelsens Jakob föddes. Nu tror Jakob att han går och väntar på sin dödsdag. En bok om att växa upp i skuggan av den förlorade sonen och att hitta sin egen väg. Från åk 5.

Galago förlag: Min nattbror

 

 

 • Sofia Z-4515 – Gunilla Lundgren och Amanda Erikssonsofia-z-4515-omslag-a5

Sofia Taikons liv som rom i koncentrationsläger under andra världskriget, på svenska och romani. Hela seriealbumet samt lärarhandledning finns att ladda ner på levandehistoria.se. Åk 4-9.

Levande historia: Sofia Z-4515

 

 • Röde Orm – Charlie Christensen

rode_orm Serietolkning av Frans G Bengtssons vikingaklassiker. Mellanstadiet och uppåt.

 

 

Galago förlag: Röde orm

 

 • Vi håller på med en viktig grej – Sara Hansson

Om tiden mellan barn och tonåring, bästisar och Spice girls, 11 år och 90-tal. Åk 5 och uppåt.

Galago förlag: Vi håller på med en viktig grej

vi håller på med en viktig-500x500omslag_sars-318x430

 • Den hemliga kroppen – Sara Hansson

En bok om att växa upp och plötsligt inse att kroppen måste skylas, tuktas och pyntas. Å 5 och uppåt.

Kolik förlag: Den hemliga kroppen

 

 • Coraline – Neil Gaiman och P Craig Russell

9170895066

Berättelsen om Coraline som flyttar till ett hus på landet med sina överarbetande och mentalt frånvarande föräldrar. Väl i huset upptäcker hon en parallellvärld där allt är som vanligt men bättre: maten är godare, leksakerna finare och föräldrarna omtänksamma och närvarande – riktiga mönsterföräldrar. Dock är deras ögon ersatta av knappar och Coraline börjar förstå att allt inte är så bra som det verkar. Serieromanen är den tecknade versionen av romanen med samma namn och den är även filmatiserad, se filminstitutets handledning samt länk till förlaget här nedanför. Rekommenderas från åk 5.

http://www.filminstitutet.se/contentassets/b3489d481b6842f0a7fa72e6e79b8655/coraline4.pdf

Epix förlag: Coraline

 

HÖGSTADIET OCH UPPÅT:

 • Jannah – Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik. 2016. Första delen av tre planerade.

jannah_omslag1Sci-fi möter Utvandrarna. År 2026 upptäcks en ny planet, Jannah (arabiska för Paradiset). Rika jordbor som vill slippa miljöförstöring och överbefolkning köper sig till det fåtal stjärnskeppsbiljetter som varje år släpps. Återresa är inte möjlig.

Boken utspelar sig år 2080 och tar upp viktiga ämnen som kommersialism, klyftorna i samhället, vad tekniken och nätet gör med människorna samt kärleken till familj och vänner och den känns otroligt aktuell och tankeväckande. Passar högstadiet och uppåt.

Kartago förlag: Jannah

 

 

 

 • *The Walking dead 1, tills döden skiljer oss åt – Robert Kirkman

Serieromanen som nu är uppe i 150 episoder och ligger till grund för den populära tv-serien. I den9789198073485_200x_the-walking-dead-volym-1-tills-doden-skiljer-oss-at_haftad första delen får vi möta Rick, polismannen som legat medvetslös i några dygn efter en sammandrabbning med skurkar, när han vaknar upp till världen efter det stora zombie-outbreaket. Man kan tro att det här är en serieroman med fokus på zombier, blod och död. Så är dock inte fallet. Det här är en dystopi av högsta klass och handlar till största del om hur människan beter sig i kris, det handlar om vänskap, kärlek, sorg och vår civilisation. Rekommenderas från åk 8 och uppåt.

Apart förlag: The walking dead

 

 • *Sherlock Holmes, en studie i rött – Edginton och Culbard.

image1Adaption av Sir Conan Doyles mästerverk. Utmärkt att använda när man arbetar med deckartema! Högstadiet och uppåt.

Apart förlag: En studie i rött

 

 

 

 • Inferno – Fabian Göransson.inferno

Strindbergs kända verk tolkat i serieform. Högstadiet och uppåt.

Kolik förlag: Inferno

 

 • En herrgårdssägen – Marcus Ivarsson

713716  Selma Lagerlöfs klassiker som serie. Högstadiet och uppåt.

Kartago förlag: En herrgårdssägen

 

 

 

maus

 • *Maus – Art Spiegelmann

Spiegelmanns viktiga och djupt berörande verk om faderns tid i koncentrationsläger, bland annat känt för att Spiegelmann låtit olika djur representera olika nationaliteter: Judar är möss, tyskar är katter, polacker är grisar, svenskar är renar. Från åk 8.

Brombergs förlag: Maus

 

 

CharleysWarTwoLarge

 • Charley´s war – Pat Mills

Första världskrigets Västfronten sett ur unge britten Charleys ögon. Finns endast på engelska. Från åk 8.

Titan books: Charleys war

 

 • Aldrig godnatt – Coco Moodysson

Framsida_Aldrig_godnatt Om vänskap, att spela i band, frånvarande   föräldrar och att växa upp. Lucas Moodyssons film ”Vi är bäst” är baserad på den här boken. Åk 6 och uppåt.

Kartago förlag: Aldrig godnatt

 

 

 

aya-fran-yopougon

 • Aya från Yopougon – Marguerite Abouet

I den här boken får vi lära känna 19-åriga Aya från Elfenbenskusten, en självständig tjej som vill läsa till läkare. Men hon motarbetas av sin far som tycker att hon ska gifta sig rikt och bli hemmafru. Högstadiet och uppåt.

Papamoscas: Aya

 

 • *Persepolis – Marjane Satrapi

persepolisSjälvbiografisk uppväxtskildring från Iran och exilliv i Europa. Finns i nyutgiven samlingsutgåva på svenska. Högstadiet och uppåt.

Galago förlag: Persepolis

 

 

 

 • Nattbarn och *Iggy 4-ever – Hanna Gustavsson

nattbarn_framsida_litenBöckerna handlar om Ingrid, 14 år, som inte känner sig riktigt hemma någonstans. Hon bor med sin ensamstående mamma som kämpar med att få den skrala ekonomin att gå ihop. I Nattbarn som vunnit priset Urhunden 2013 finner Ingrid en tvivelaktig vänskap i skolfotografen. I Iggy 4-ever, nominerad till Augustpriset 2015 i barn- och ungdomsbokskategorin, råkar hon förstöra sin älskade mobiltelefon, blir mobbad av ett gäng killar och hittar ett nytt gäng i nian att umgås med vilket sätter vänskapen med dittills enda vännen Julle på prov. Åk 6-9.140836

Galago förlag: Nattbarn

Galago förlag: Iggy 4-ever

 

 

 

 • A Game of Thrones – George R R Martin0000179_a-game-of-thrones-volym-1-kampen-om-jarntronen_410

Serieversionen av den populära bok- och tv-serien om kampen om järntronen. Vill man att eleverna
ska få grepp om fantasy, diskutera dramaturgi, jämföra hur en och samma berättelse berättas med hjälp av olika medier samt studera parallellhandling på hög nivå har man här hittat rätt. Rekommenderas från åk 8.

Apart förlag: A game of thrones

 

 • V för Vendetta – Alan Moore

V_for_vendettaxPostapokalyptisk serieroman vars första episod kom redan 1982 men den känns minst lika aktuell idag som då. Nu finns den i samlingsalbum och har även filmatiserats (2005). Den utspelar sig i Storbritannien, kärnvapen och naturkatastrofer har förstört mycket av världen. Ett fascistiskt parti har tagit makten och motståndarna har avrättats i koncentrationsläger. Men ”V”, en av motståndarna som lyckats undkomma, ger sig iklädd Guy Fawkes-mask ut på ett egenpåtaget uppdrag: Att hämnas och få bort regeringen. Rekommenderas från åk 8.

Boken är utgiven på svenska av Egmont år 2005, men verkar inte helt lätt att få tag på. Länken här nedanför går till den engelska versionens förlag.

Vertigo: V för Vendetta

 

 • Hungerhuset – Loka KarnarpHungerhuset

Spökhistoria om två systrar som vantrivs i sitt fosterhem och söker sig ut till ett ödehus i skogen. Vad de inte vet är att huset verkar ha väntat på dem. Parallellt med det läskiga och hotande löper syskonskapets värme och fiendskap. Från åk 6.

Kolik förlag: Hungerhuset