Lärarhandledningar

Här hittar ni alla våra lärarhandledningar för gratis nedladdning.

Lärarhandledning för The Walking Dead9789198073485_200x_the-walking-dead-volym-1-tills-doden-skiljer-oss-at_haftad
En epidemi av apokalyptiskt format har svept över världen och väckt de döda till liv. Smittan har på kort tid fått civilisationen att kollapsa; kvar finns en värld utan myndigheter, affärer, post eller kabel-tv.
Robert Kirkmans The Walking Dead är en utvecklingsroman i serieformat, vars första del publicerades 2003. Del 1-6 finns i en samlingsvolym från Apart Förlag.

 


Lärarhandledning för Maus

51F3fsgxkSL._SY344_BO1,204,203,200_


Art Spiegelmans
mästerverk Maus – en överlevnades historia” över fadern Vladeks liv i Polen på 30-talet, hans tid i koncentrations­läger och efter­krigs­tid i USA, har blivit en världskänd klassiker och är översatt till många språk. 1992 tilldelades Art Spiegelman som första serietecknare Pulitzerpriset för sitt verk.

 


Lärarhandledning för Sherlock Holmes

image1
Sir Arthur Conan Doyle fick debutromanen En studie i rött publicerad år 1887 och med tiden blev Doyle en av detektiv­gåtornas mest hyllade och kända författare.
Apart Förlag har nu gett ut de fyra Sherlock Holmes-böckerna i serieromanform på svenska, tolkad av Ian Edginton och illustrerad av I.N.J. Culbard. Den här lärarhandledningen skriven för den första boken En studie i rött, där Sherlock Holmes och Doktor Watson introduceras och de löser sitt första brott tillsammans.

 


Lärarhandledning för Sword Princess Amaltea

Sword Princess Amaltea 1


Natalia Batistas
trilogi om prinsessan Amaltea är något så ovanligt som en svensk samhällssatir i mangakostym. Det mest markanta i böckerna är att könsrollerna i boken vänts på ända i sann Egalias döttrar-stil, en bok som Natalia Batista själv berättar är hennes största inspirationskälla.

 

 

 


Lärarhandledning för Iggy 4-ever

Iggy 4-Ever Framsida


Iggy 4-ever
av Hanna Gustavsson har blivit rosad för att skildra ungdomen precis som den är.
Och oavsett om eleverna håller med, kommer de garanterat känna igen sig i delar av serieromanen. Det obligatoriska smart-phone-innehavet, att tillhöra ett gäng, utanförskap, vänskaper som förändras och hotas, knöliga relationer till föräldrar, att vara ensam om pengabrist samt tristess är några av ämnena som författaren har tagit sig an i denna grafiska roman.

 


Lärarhandledning för Lou!

9789197821308_200x_lou-1-dagboksdagar
Lou är en serieroman skriven av den franske serie­skaparen Julien Neel. De skildrar den (i första boken) 12-åriga flickan Lous liv i en Parislägenhet där hon bor med sin tv-spelsbesatta science-fictionförfattande mamma och sin katt. Lou blir äldre under läsandets gång och i den sjätte boken har hon hunnit bli i övre tonåren. Böckerna har som huvudhandling att de följer Lous liv och vedermödor, hennes blyghet och de pinsamheter som hon råkar hamna i.

 


Lärarhandledning för Min nattbror

nattbroromslag_300dpi
Att prata om döden med mellanstadieelever är kanske inte det lärare tycker är det enklaste och mest naturliga. Rädslan att trampa på tår, bli för fyrkantig och ytlig eller riva upp smärtsamma sår får säkert många att helt undvika ämnet. Vilket kan vara förödande för vetgiriga, grubblande och realistiska elever i tweenie-ålder. Att Joanna Hellgren valt att skriva en serieroman som behandlar just ämnet döden och vuxenvärldens svårighet att relatera till ämnet är därför väldigt välkommet.

 


Lärarhandledning för Persepolis

persepolis
Hur skulle du berätta din livshistoria? Vilka händelser och personer skulle vara mer betydelsefulla än andra? Skulle du fokusera på bara dig själv eller även på politiska och kulturella skeenden som har format dig?
Detta är frågor som Marjane Satrapi fick ta i beaktning när hon skrev sin självbiografiska serieroman Persepolis. I denna utvecklingsroman får läsaren ta del av Marjanes värld, från politiskt tumult i barndomens Iran till hennes kamp för att hitta sig själv i exilens Europa och sedan svårigheterna i att komma hem igen som ung vuxen.


Lärarhandledning för Serieboken

Serieboken är en antologi från En bok för alla med 18 korta serier och utdrag ur serieromaner för barn i mellanstadieåldern. Serierna handlar om allt mellan himmel och jord: kärlek, vänskap, skolan, alkoholiserade föräldrar, politik, sex, familjeliv etc. Redaktör: Elin Lucassi. Några av serieskaparna: Coco Moodysson, Cecilia Torudd, Mats Strandberg och Mats Jonsson.


Lärarhandledning för Pssst!

9348506

Pssst! är en serieroman som kretsar kring temat identitet. Det är en bok om att växa upp. Om övergången mellan att vara barn och tonåring. Skaparna av verket, författaren Annette Herzog och tecknaren Katrine Clante, har valt att belysa ämnet ”vem är jag?” från så många perspektiv som möjligt. Bokens tolv kapitel tar alla på ett stämningsfullt sätt upp ett nytt tema inom ämnet, såsom arv och genetik, miljöpåverkan, kompisar, pubertet, osäkerhet och popularitet. Allt detta genom att läsaren får följa med i tolvåriga Violas tankeström kring olika företeelser och händelser i hennes liv.